DULKADİROĞLU GERİ DÖNÜŞÜMDE FARK YARATMAYA DEVAM EDİYOR

Ambalaj atığı, atık pil ve bayat ekmek toplama projeleriylegeri dönüşümde fark yaratan Dulkadiroğlu Belediyesi, atık yağ toplama projesinide hayata geçirerek çevre konusundaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu.

Çevre kirliliğinin önüne geçerek geri dönüşüme katkısağlamayı hedefleyen Dulkadiroğlu Belediyesi, bu alanda ortaya koyduğuprojelerle halkın taktirini toplamaya devam ediyor.

Belediye binası önünde düzenlenen tanıtım programında konuşanDulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay'da çevre konusundaki hassasiyetlerinidile getirdi.

Seçim sürecinde "tertemiz bir Dulkadiroğlu hayalettik" diyen Belediye Başkanı Okay, geride kalan bir yıl içerisinde de buhayali gerçekleştirmek için çok önemli projelere imza attıklarını ifade etti.

Çevre kirliliğinin önüne geçerek geri dönüşüme katkısağlayacak projeler geliştirdiklerini anlatan Başkan Okay, bu projelerden birtanesinin de bitkisel atık yağ olduğunu anlattı.

?İSRAF ÖNLENİYOR ÇEVREMİZ TEMİZ TUTULUYOR?

Evlerde, iş yerlerinde lavabolara ya da çöpe dökülen her birlitre atık yağın, doğada 1 milyon litre kullanılabilir temiz su kaynağınıkirlettiğini dile getiren  Başkan Okay,"Sosyal sorumluluk projelerimizden olan bitkisel atık atık yağ dönüşümü ilçemizdeyaşayan herkes tarafından yoğun ilgi görüyor. Bakanlıkça lisans verilmiş veBelediyemizle sözleşmesi bulunan yetkili firmada kaynağında oluşan bu atıkyağları her Perşembe ilçemizde toplama işlemini gerçekleştirmektedir"dedi.

PROJENİN ADI BAYTOM

Merkez noktada faaliyete geçirilen bitkisel atık yağ toplamamakinesin kısa adının BAYTOM olduğunu ifade eden Başkan Okay, "Toplananbitkisel atık sıvı yağlar dönüştürülerek sigaradan daha az karbonmonoksitiçeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor. Bu kapsamda denetimlerde BelediyemizZabıta ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince yapılmakta olup hem bitkiselatık yağ üretici olan firmalar denetleniyor hem de firmaların uygulamakonusunda görüş ve önerileri dinleniyor."

"VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ"

Başkan Okay, projenin teknik özelliklerini ise şu şekildeanlattı; "Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi?nde toplanacak sıvı atıkyağlar artık değerlendirilecek. Bu uygulanacak olan sistem ilçe sakinlerininkatkıları ve ihtiyaçları kapsamında ayrı toplama noktalarına da atık yağtoplama makinaları yerleştirilecektir. Kişi atık bitkisel yağını getirirBAYTOM'a döker. Yağ içindeki katı veya yağda çözünmemiş sıvıyı özel biryöntemle ayırır. Atık yağ dolum tankı 60 litredir. Diğer sıvı dolum tankı 20litredir. Rezistanslı sistem veya motor yağı dökülmesi durumunda ikazsisteminin devreye giren modeli tercihe sunulmuştur. Rezistanslı model tercihidurumunda BAYTOM?a katı yağ dökülmesi ya da dökülen sıvı yağın, hava şartlarıdolasıyla donması durumunda, rezistans devreye girer ve yağı erittikten sonradevreden çıkar. Rezistans, normal çalışma esnasında devreye girmez ve elektrikharcamaz, sadece yağın erimesi gereken durumlarda, çalışma süresince 20 Wattlıkbir elektrik harcar. Motor yağı dökülen model tercih edildiğinde, BAYTOMkullanılmış motor yağını tespit eder ve bu yağı ölçme haznesinde tutar, kendinikilitler. İlgili kişiye konuyla ilgili mesaj atarak temizlemesini ister.Bitkisel atık sıvı yağ getirenleri sesli olarak yönlendiren BAYTOM, su ve diğersıvı maddeler katılması halinde anında belirleyerek uyarıda bulunuyor. Yağtoplama makinesi ?BAYTOM? en az ayda iki kez olmak üzere gerek görüldüğündeMüdürlüğümüzce temizlenecektir."